Informatie en veelgestelde vragen
Podotherapiepraktijk Wouters heeft antwoorden
Uw voeten bestaan uit maar liefst 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Deze dragen ons elke dag en bepalen deels onze lichaamshouding. Samen vormen ze de fundering van ons lichaam. Geen wonder dat er zoveel informatie over is.
Zorgverzekering
Podotherapie wordt over het algemeen vergoed vanuit de aanvullende pakketten van de ziektekostenverzekering en heeft daarom géén invloed op uw eigen risico. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aanvullende pakket wat u heeft gekozen. In de polisvoorwaarden van uw verzekeraar kan worden nagegaan wat in uw geval de vergoeding is.
Bent u diabetespatiënt? Dan krijgt u mogelijk ook vergoeding vanuit de basisverzekering.
Wilt u weten hoeveel uw verzekering vergoedt?
Informeer dan bij uw zorgverzekering of kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?
Podotherapeut is een wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut heeft altijd minimaal de hbo-opleiding Podotherapie (bachelors degree) succesvol afgerond, zoals opgenomen in art.34 van de wet BIG.
De titels podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog zijn niet wettelijk erkend. Dit zijn vrije beroepen. Iedereen mag deze titels dragen. Beroepsbeoefenaren hebben meestal gedegen opleidingen of cursussen gevolgd. Ook zonder veel kennis mag je je officieel een podoloog noemen. Hier vindt u een overzicht van alle voetgerelateerde disciplines en hun therapiemogelijkheden.
Kan ik mijn zolen in alle schoenen dragen?
Zolen nemen natuurlijk extra plaats in uw schoenen in. Er zijn steeds meer schoenen te koop waarin een losse inlegzool zit. Hiervoor in de plaats kan dan de therapeutische zool komen te liggen. Bij schoenen waarin geen inlegzool zit, hangt het er vanaf hoe breed uw voeten zijn en hoe hoog uw wreef is. Bij mensen met een smalle voet en een lage wreef past een zool sneller in de schoen dan bij iemand met brede voeten en een hoge wreef. Doordat de zool er extra bijkomt, wordt de ruimte in de schoen namelijk krapper.
Voor werkschoenen gelden andere regels. Vraag hier naar bij uw podotherapeut.
Hoe vaak moet ik voor controle terugkomen?
Het is raadzaam om uw zolen of orthese jaarlijks te laten controleren. Natuurlijk moet u eerder terugkomen als u klachten heeft of uw orthese of steunzool kapot is.
De toplaag van mijn zool is stuk, wat nu?
Als de zool verder nog goed is, kan er een nieuw dekje (toplaag) opgezet worden.
Mijn orthese is stuk. Wat moet ik doen?
Plak de orthese nooit zelf! Een orthese kan in de meeste gevallen door ons gerepareerd worden. Breng dan wel alle stukjes, dus ook de afgebroken stukjes, mee.
Ik heb een likdoorn die steeds terugkomt. Is hier iets aan te doen?
Een likdoorn ontstaat door wrijving en druk. De podotherapeut spoort hier de oorzaak van op. Deze kan onder meer liggen in de teenstand, voetstand of nagelvorm. Verkeerd schoeisel is ook een belangrijke oorzaak van likdoorns. Als de oorzaak bekend is, kan er een therapiemiddel gemaakt worden om de oorzaak te verhelpen. Hierdoor komt de likdoorn minder snel of niet terug.
Hoe kan ik mijn nagels het beste knippen?
Nagels kunt u het beste recht afknippen. Zorg ervoor dat de hoeken ook recht zijn (en vooral niet te kort). Scherpe hoekjes kunnen met een vijl worden bijgeslepen. De kans op ingroeien van de nagels is op deze manier het kleinst.
Mag ik met een wond of ontstoken teen in een soda of Biotex-badje?
Voetbaden raden we in het geval van wondjes sterk af. Dit geldt vooral voor mensen met diabetes, reuma of bloedvatproblemen. Tijdens een voetenbad verweekt de huid en bepaalde bacteriën kunnen zich sneller vermeerderen in een vochtige, warme omgeving. Een te weke huid geneest ook minder goed. U mag de wond wel uitspoelen met stromend water, bijvoorbeeld met de douchekop. Controleer de temperatuur wel goed. Droog daarna de voet goed af en verbind de wond.